Informacje

Andrzej Wroński wie, że sport ma ogromny wpływ na kształtowanie charakterów dzieci i młodzieży, kształtuje wzorce osobowe i postawy społeczne. Daje możliwość rozwoju zainteresowań, które często stając się alternatywną formą spędzania czasu wolnego, przeradzają się w życiową pasję. Andrzej Wroński, który po zakończeniu kariery sportowej wrócił na Kaszuby, do Żukowa gdzie jest honorowym obywatelem.
W styczniu 2009 roku wspólnie z innym zapaśnikiem, Jackiem Raulinem założył Fundację Morena, nawiązując do wspaniałych czasów GLKS Morena Żukowo. Barwy GLKS Morena Żukowo reprezentował w latach 1976-1984, później CWKS Legia Warszawa. Swoje bogate doświadczenia sportowe (czterokrotny olimpijczyk, dwukrotny mistrz olimpijski – Seul -1988 oraz Atlanta 1996, mistrz świata Tampere 1994, trzy razy mistrzem Europy, wicemistrz i brązowy medalista) obecnie wykorzystuje prowadząc sekcję zapasów w ramach Fundacji Morena.
Promowanie aktywności fizycznej od najmłodszych lat pomaga spełniać marzenia dzieci ale także ich rodziców. Młodych talentów zapaśniczych na Kaszubach nie brakuje, jest im potrzebna fachowa opieka i stworzenie dobrych warunków do pracy sportowej. Taką szanse daje Andrzej Wroński i jego Fundacja Morena.